czwartek, 27 sierpnia 2015

Zupa dyniowa


Jesień zbliża się do nas nieubłaganie, a ja jak zwykle nie mogę się doczekać wyciągnięcia grubych swetrów i szali z szuflady. Czekam też na długie wieczory przy książce i gorącą czekoladę. Póki co jednak na najbliższy weekend zapowiadają upały, co nie przeszkadza mi nastroić się jesiennie zupą z dyni.
Chętnie podzielę się z Wami tajemną recepturą mojej Mamy, która od dziś już nie będzie tajemna ;)


Składniki na 4 porcje:
  • ćwiartka średniej dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży imbir
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor 
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • curry
  • papryka ostra
  • papryka słodka 
  • do ozdoby po łyżce śmietany 18% i pestki słonecznika
Dynię umyj, obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z cebulą. Rozpuść masło na patelni, przeciśnij przez praskę czosnek, zetrzyj imbir, dorzuć cebulkę, a następnie dynię, paprykę i pomidory. Smaż póki dynia nie będzie miękka. Możesz co jakiś czas dolewać odrobinę wrzątku na patelnię, by wszystko się delikatnie dusiło. W garnku podgrzej bulion i wrzuć do niego składniki z patelni. Przypraw łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą curry, kurkumy i papryki ostrej oraz solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu 7-10 minut. co jakiś czas mieszając. Zestaw z ognia i zmiksuj na gładką masę blenderem.
Na suchą gorącą patelnię wrzuć pestki słonecznika i praż przez 3 minuty. 
Przelej zupę do misek, ozdób kleksem ze śmietany i prażonym słonecznikiem. Voila!

Mam nadzieję, że i Was ta zupa rozgrzewać będzie w coraz chłodniejsze już wieczory. Smacznego!


1 komentarz:

Cieszę się, że jesteś! Byłoby wspaniale, gdybyś zostawił po sobie jakiś ślad. Konstruktywna krytyka jak najbardziej pożądana. Spamy odsyłam pocztą do ich autorów. Uwierz, że odnajdę Cię bez wrzucania linków do Twojego bloga pod każdym moim postem.