Ktoś poprosił mnie o przepis na zupę krewetkową, a mi przypomniało się, że przecież kiedyś zamieszczałam na blogu przepisy na moje ulubione dania. Chyba czas do tego wrócić. W tym wypadku jest to potrawa robiona przeze mnie stosunkowo od niedawna, jednak podbiła moje podniebienie. Może i Wam posmakuje?
Składniki na zupę dla 3 osób:
- 3 płaskie łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 szt. drobno poszatkowanej cebuli
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli (bez pestek)
- 200 g krewetek (najlepiej białe tygrysie)
- 1/2 szkl. zmiksowanych pomidorów z puszki
- butelka passaty lub karton przecieru pomidorowego
- 500 ml wody
- 100 ml mleka kokosowego
- Sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, pieprz cayenne
- Natka pietruszki i świeże liście bazylii do posypania oraz odrobina słodkiej śmietany
W garnku rozgrzewamy masło oraz oliwę, dodajemy imbir, pokrojoną paprykę, czosnek, cebulę oraz papryczkę chilli. Podsmażamy przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy krewetki (jeśli były mrożone to przelewamy je chłodną wodą w durszlaku i czekamy aż się rozmrożą) i smażymy przez kolejne 5 minut. Następnie wlewamy zmiksowane pomidory i ponownie smażymy przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy passatę lub przecier, a następnie dodajemy wodę i odrobinę soli, pieprzu oraz słodkiej papryki. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Gdy krewetki będą już ugotowane, ale nie rozgotowane, dodajemy mleczko kokosowe i jeszcze raz doprawiamy, polecam dodać dużo ziół prowansalskich.
Zupę podajemy gorącą z odrobiną śmietany, posypaną poszatkowaną natką pietruszki i świeżą bazylią.
Smacznego!
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do dzielenia się linkami w nowym serwisie - http://www.bloglov.es