niedziela, 7 czerwca 2015

Zupa krewetkowa


Ktoś poprosił mnie o przepis na zupę krewetkową, a mi przypomniało się, że przecież kiedyś zamieszczałam na blogu przepisy na moje ulubione dania. Chyba czas do tego wrócić. W tym wypadku jest to potrawa robiona przeze mnie stosunkowo od niedawna, jednak podbiła moje podniebienie. Może i Wam posmakuje?


 Składniki na zupę dla 3 osób:

  •     3 płaskie łyżki masła
  •     2 łyżki oliwy z oliwek
  •     1 łyżka startego, świeżego imbiru
  •     1 czerwona papryka, drobno pokrojona
  •     3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  •     1/2 szt. drobno poszatkowanej cebuli
  •     1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli (bez pestek)
  •     200 g krewetek (najlepiej białe tygrysie)
  •     1/2 szkl. zmiksowanych pomidorów z puszki
  •     butelka passaty lub karton przecieru pomidorowego
  •     500 ml wody
  •     100 ml mleka kokosowego
  •     Sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, pieprz cayenne
  •     Natka pietruszki i świeże  liście bazylii do posypania oraz odrobina słodkiej śmietany
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy masło oraz oliwę, dodajemy imbir, pokrojoną paprykę, czosnek, cebulę oraz papryczkę chilli. Podsmażamy przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy krewetki (jeśli były mrożone to przelewamy je chłodną wodą w durszlaku i czekamy aż się rozmrożą) i smażymy przez kolejne 5 minut. Następnie wlewamy zmiksowane pomidory i ponownie smażymy przez 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy passatę lub przecier, a następnie dodajemy wodę i odrobinę soli, pieprzu oraz słodkiej papryki. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Gdy krewetki będą już ugotowane, ale nie rozgotowane, dodajemy mleczko kokosowe i jeszcze raz doprawiamy, polecam dodać dużo ziół prowansalskich.
Zupę podajemy gorącą z odrobiną śmietany, posypaną poszatkowaną natką pietruszki i świeżą bazylią.

Smacznego!