poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Kasza jaglana z warzywami

Dziś nieco kulinarnie, ponieważ od jakiegoś czasu radość przynosi mi pichcenie i jedzenie kaszy jaglanej. Dlaczego warto ją jeść już chyba nikomu mówić nie muszę, ponieważ ten właśnie składnik diety ma teraz swoje 5 minut :) Po prostu jest zdrowo i pysznie!

 

Przepis na kaszę jaglaną z warzywami

Składniki:

1 cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 pomidor
filet z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
i oczywiście kasza jaglana (ok.250 gram)

Jak zrobić?

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią kurczaka pokrojonego w dość drobne kawałki. Posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i smażymy.

W garnku podsmażamy (również na kropli oliwy) cukinię i paprykę, co jakiś czas dodając odrobinę wrzątku, by warzywa się poddusiły i zmiękły. W tym czasie gotujemy kaszę wg zaleceń producenta. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy do nich podsmażonego kurczaka i pomidory oraz wciskamy czosnek. Na koniec wsypujemy kaszę i na małym ogniu wszystko mieszamy. Gotowe!

Zakochałam się w tym prostym daniu, po nim czuję się syto i jednocześnie lekko.

źródło zdjęć: pinterest.com