Dziś nieco kulinarnie, ponieważ od jakiegoś czasu radość przynosi mi
pichcenie i jedzenie kaszy jaglanej. Dlaczego warto ją jeść już chyba
nikomu mówić nie muszę, ponieważ ten właśnie składnik diety ma teraz
swoje 5 minut :) Po prostu jest zdrowo i pysznie!
Przepis na kaszę jaglaną z warzywami
Składniki:
1 cukinia1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 pomidor
filet z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
i oczywiście kasza jaglana (ok.250 gram)
Jak zrobić?
Na
patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią kurczaka pokrojonego w dość
drobne kawałki. Posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i smażymy.
W
garnku podsmażamy (również na kropli oliwy) cukinię i paprykę, co jakiś
czas dodając odrobinę wrzątku, by warzywa się poddusiły i zmiękły. W
tym czasie gotujemy kaszę wg zaleceń producenta. Gdy warzywa będą już
miękkie dodajemy do nich podsmażonego kurczaka i pomidory oraz wciskamy
czosnek. Na koniec wsypujemy kaszę i na małym ogniu wszystko mieszamy.
Gotowe!
źródło zdjęć: pinterest.com
musze sie przekonac do jedzenia kasz :) poki co tylko makaron i ziemniaki, nic zdrowego :)
OdpowiedzUsuńa Twoje danie brzmi pysznie!
Pozdrawiam
Monia
miałam podobnie dopóki nie odkryłam jaglanki :) powodzenia w zmianie jadłospisu!
UsuńPrzepis świetny! Wrzuć ich tu więcej, bo dzieki Tobie zacznę coś gotować. Jest prosto, szybko i smacznie - nareszcie! Samej mi się nie chce nic wymyślać:( Liczę na Ciebie:)
OdpowiedzUsuńZa dużo brudnych naczyń. Zdecydowanie więcej od grzania biedronkowych pulpetów w mikrofali.
OdpowiedzUsuńPadłam :D Nam udało się umyć wszystkie naczynia w 1,5 l wody - akurat nie było wody, myliśmy mineralką z butelki. Także nie jest tak źle :)
Usuń